dimecres, 24 de febrer de 2016

CREMEU BARCELONA! de Guillem Martí

Cremeu Barcelona! de Guillem Martí
Cremeu Barcelona! de Guillem Martí

El més apassionant de Cremeu Barcelona! de Guillem Martí (Barcelona, 1988), és que el seu autor, durant la investigació per fer el treball de recerca de batxillerat, va descobrir que un parent seu, Miquel Serra i Pàmies, havia estat conseller de la Generalitat durant la República i la Guerra Civil i que s'havia hagut d'exiliar a Mèxic l'any 39. Però no era això el més important del parent, sinó que amb la investigació en arxius públics i familiars, en Guillem Martí va descobrir que en Miquel Serra havia portat a terme un fet gairebé heroic: havia salvat Barcelona de la destrucció per part dels russos.
Estem al gener de 1939. La República agonitza i la guerra ja se sap perduda. Barcelona i els barcelonins, exhausts, ja no poden suportar gaire més i han deixat de lluitar pels seus ideals. L'únic que volen és sobreviure un dia més o fugir a França abans de l'entrada dels Nacionals.

Davant d'aquesta situació arriba al govern de la Generalitat una ordre taxativa del Komintern rus: arrassar la ciutat perquè no en quedi res aprofitable pels feixistes, encara que això suposi la mort de centenars de milers d'innocents. El conseller Miquel Serra s'ofereix voluntari per portar a terme els preparatius de la destrucció amb la idea d'evitar aquesta barbàrie costi el que costi i salvar la ciutat.

A partir d'aquí la novel·la es converteix en un thriller d'espionatge, d'intrigues, mentides, secrets, amors i perills de tota mena en una Barcelona derrotada abans d'hora.

L'ambientació històrica de la vida a la ciutat és brutal, t'hi fa viure-la, ser allà, allunyar-te dels llibres d'història i endinsar-te en la realitat del que devia passar i que ni els que ho van viure han volgut explicar mai.

Un llibre que, un cop el comences, difícilment el podràs deixar.

Cremeu Barcelona! està editat per Columna.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Digues la teva