dilluns, 29 de febrer de 2016

LA FILLA ESTRANGERA, de Najat El Hachmi


No havia llegit res de la Najat tot i que sempre n'havia tingut curiositat, per això quan vaig anar a escoltar-la en una xerrada que va fer a la biblioteca de Salt, vaig comprar-me el seu darrer llibre, aquest La filla estrangera que havia guanyat el premi BBVA Sant Joan i que ella, molt amablement, em va dedicar (per cert, és encantadora).

El llibre és magnífic i sobretot molt colpidor, no tant per la història, que és dura, sinó per com ens hi sentim reflectits i no sempre sortim gaire ben parats.

La filla estrangera és una noia marroquina que de petita arriba a Vic (tot i que el nom de la ciutat no surt en cap moment com a la Laura a la ciutat dels sants) i creix amb un amor pels llibres i amb ànsies d'aprendre de tal manera que és l'estudiant que treu més bona nota a la selectivitat. Aquest fet és un punt d'inflexió en la seva vida i quan es veu obligada a escollir entre estudiar a la universitat o ajudar la seva mare, repudiada pel marit.

La noia se sent aclaparada per les circumstàncies, pel fet de sentir-se un mico de fira, per ser "la bona immigrant", per sentir contínuament que val molt, que pot fer el que vulgui a la vida... Però no és tan fàcil i prendrà una decisió que si és encertada o no, només el temps, i les circumstàncies, li demostraran.

Val la pena llegir-lo per entendre una mica a unes persones que tenim al pis del costat i de qui realment no sabem res i de vegades ens permetem jutjar massa a la lleugera, jo el primer.

La filla estrangera s'ha editat per Edicions 62.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Digues la teva