diumenge, 9 d’octubre de 2016

UN SECRET DE L'EMPORDÀ, Imma Tubella Casadevall


Un secret de l'Empordà. Imma Tubella Casadevall. Editorial Columna. Data publicació 2016/09/07

Valoració personal: 

A mig camí de l'assaig i la ficció. Ens narra una anècdota molt concreta de la història d'Albons que va tenir una forta repercussió internacional a l'època i en la que es va veure implicada la flor i nata de la societat europea d'entreguerres. Un episodi que, si més no jo, desconeixia totalment i que m'ha semblat molt interessant.

La lectura és amena, a estones divertida i molt interessant, però crec que li costa trobar el punt d'equilibri entre la novel·la i l'assaig o relat d'una anècdota i a estones ens la sensació que no llegeixes una novel·la sinó un manual d'història. Potser és un gust personal, però a mi m'agrada separar les dues coses.

Sinopsi de l'editorial:

Agost de 1935. Carretera d’Albons a Viladamat. Un Rolls-Royce avança a tota velocitat i s’estavella. Al seu interior hi viatgen el príncep Mdivani i la seva amant, la baronessa Thyssen.

Juliol de 1992. Dos homes que s’acaben de conèixer rememoren l’accident i el secret que s’hi amaga. La conversa desplega la història dels ocupants del cotxe i les seves relacions amb personatges del moment, com Sert o Dalí, i també les dues guerres mundials, la Guerra Civil espanyola, l’auge del nazisme, les vils accions de la Gestapo, la vida desenfrenada dels aristòcrates decadents i la misèria dels refugiats catalans als camps francesos. I, enmig del caos, la dignitat d’un poblet que, desafiant l’enemic, preserva el seu gran secret. L’espiral de la novel·la, com la tramuntana que sovint bufa a Albons, s’emporta el lector a recórrer, en un relat vertiginós que el deixarà sense alè, els moments cabdals de l’Europa d’entreguerres.

L'autora:

Imma Tubella (La Bisbal de l’Empordà, 1953) és doctora en Ciències Socials i Catedràtica de Comunicació per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), de la qual va ser rectora entre el 2006 i el 2013. Titular d’una càtedra sobre Educació i Tecnologia al Collège d’Études Mondiales de París, és membre, entre altres, del Consell Assessor de Catalunya de Telefónica i del Consell Assessor de Catalunya d’Endesa. Aquesta és la seva primera novel·la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Digues la teva